De matrassen die wij retour nemen worden gerecyceld

Dreamland heeft als eerste in de regio het initiatief genomen om de retour genomen oude matrassen te laten recyclen. Wanneer een klant een nieuwe matras koopt kan de oude ingeleverd worden, deze wordt dan gerecycled door de firma RetourMatras.

Jaarlijks worden in Nederland 1,2 miljoen matrassen afgedankt. Deze matrassen belanden, voornamelijk via de gemeentelijke milieustraat, bij het grof huishoudelijk afval. De huidige verwerking voor matrassen is verbranden in een afval verbrandingsinstallatie. Deze vorm van verwerken is milieu onvriendelijke en ongewenst omdat bruikbaar materiaal voor altijd verloren gaat.

RetourMatras is sinds mei 2011 operationeel in Lelystad met een geheel zelfontworpen, ontwikkelde en eigenhandig gebouwde matrasrecyclinglijn. Op deze lijn kunnen zo'n 1000 matrassen per dag worden gedemonteerd. Alle componenten worden van elkaar gescheiden en de diverse materiaalstromen worden hergebruikt. De secundaire grondstoffen die worden herwonnen zijn textiel (de tijk), pu-schuim en latex (de vulling) en metaal (de veren). Alle materialen worden afgevoerd naar de desbetreffende hergebruiker. Zo wordt het textiel ingezet in nieuwe textiele producten, het pu-schuim gebruikt in ondertapijt, het latex in judomatten en het metaal weer omgesmolten en toegepast in nieuwe producten.

De oude matrassen van Dreamland klanten gaan dus een geheel nieuw leven tegemoet! Hiermee wordt afval voorkomen en een bijdrage geleverd aan een beter milieu.

LEES MEER OVER RETOURMATRAS

2023 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.