Veel gestelde vragen

Het matras wat ik bij Dreamland heb gekocht ligt toch niet zo prettig, wat kunnen jullie hier aan doen?

Koopt u bij Dreamland een matras dan kijken we vanzelfsprekend samen eerst heel goed welk matras voor u het meest geschikt is. Uw lichaam moet altijd even wennen aan een nieuw matras en heeft hiervoor soms enige tijd nodig.

Blijkt daarna dat u toch niet tevreden bent dan gaan we samen kijken naar een alternatief want wij willen niets liever dan dat u lekker kunt slapen.

+

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een matras?

Of u nu kiest voor een schuimmatras of een matras met veren, de kwaliteit van de gebruikte materialen is allesbepalend. Een goed matras vormt zich naar uw lichaam, mag niet te dun zijn en moet kunnen ventileren. Waar u voor kiest hangt af van uw lengte, gewicht, slaaphouding, uw bedbodem en natuurlijk uw persoonlijke voorkeur. Het is daarom heel belangrijk om te komen proefliggen in de winkel en verschillende typen matrassen te proberen en te vergelijken. Pas daarna kunt u de juiste keuze maken.

Onze adviseurs helpt u hier graag mee.

+

Welke soorten matrassen zijn er?

Matrassen kunnen worden onderverdeeld in koudschuim, latex, traagschuim en veren matrassen.

Koudschuim matrassen hebben een hoge veerkracht en duurzaamheid. Er zit wel veel kwaliteitsverschil in het gebruikte schuim. Dit heeft consequenties voor het ligcomfort. Bij Dreamland kunnen wij u hier goed over informeren.

Traagschuim werkt drukverlagend, reageert op lichaamswarmte en geeft een gewichtsloos gevoel. Een goed traagschuim matras biedt veel ligcomfort en gaat lang mee. Een traagschuim matras combineert het beste met een latten-of schotelbodem.

Latex wordt onderverdeeld in synthetisch latex en natuurlatex. Natuurlatex ventileert beter dan synthetische latex. Een latex matras vormt zich goed naar de contouren van uw lichaam en biedt over het gehele oppervlakte ondersteuning. Een latex matras combineert het beste met een latten-of schotelbodem.

Een binnenveringmatras heeft een kern van metalen veren en is meestal afgedekt met een laag schuim of latex. In tegenstelling tot een pocketvering matras zijn de veren niet apart verpakt waardoor deze matrassen niet geschikt zijn voor het gebruik op een verstelbare bodem. Door hun open structuur ventileren deze matrassen goed.

Bij een pocketveringmatras zijn alle veren afzonderlijk verpakt waardoor deze matrassen bij uitstek geschikt zijn voor gebruik op een verstelbare bodem. Ook hier zorgt de open structuur van de matras voor een goede ventilatie. Belangrijk bij dit type matras is de afdeklaag. Hier kan veel kwaliteitsverschil in zitten. Een pocketveringmatras wordt vaak op een boxspring gebruikt . De veren in de boxspring en de matras versterken elkaar.

In de laatste generatie matrassen wordt steeds meer gebruik gemaakt van gel-schuim. Dit materiaal zorgt voor een optimale drukverdeling, ventileert heel goed en voelt erg comfortabel aan.

+

Is mijn matras (nog) wel goed?

Een te hard matras.
Is uw matras te hard, dan ontstaat er teveel druk bij schouders en heupen. Verreweg de meeste klachten komen voort uit een te harde ligging. De wervelkolom komt hierdoor in een onnatuurlijke houding te liggen met klachten als rug- en nekpijn tot gevolg. Ook kunnen door een te harde ligging schouderklachten en slijmbeursontstekingen ontstaan.

Een te zacht matras.
Is uw matras te zacht dan zakt je onderrug te ver door en komt er teveel spanning op de wervelkolom te staan. Ook dit kan rugklachten en spierpijn tot gevolg hebben.

Woelen en draaien.
Vooral een te harde matras verstoort uw nachtrust, maar ook een te zacht matras kan uw nachtrust verstoren. U moet dan namelijk een stuk vaker omdraaien om uw spieren te ontlasten. Hierdoor word u ongemerkt steeds heel even wakker waardoor u niet fit en uitgerust opstaat.

Hoe kies je het juiste matras?
Een goed matras is niet hard of zacht, maar zorgt ervoor dat uw wervelkolom de natuurlijke vorm behoudt, alleen een goed passend matras kan daarvoor zorgen.

De slaapspecialisten van Dreamland testen uitvoerig welke matras het best bij u past. Koop daarom nooit zomaar een matras zonder proef te liggen en u te laten adviseren. Maak met een adviseur van Dreamland een afspraak voor een gratis check-up van uw bed of een persoonlijk slaapadvies.

+

Waarom is slapen zo belangrijk?

Globaal wordt gesteld dat;

Slaap een belangrijke herstelfunctie heeft. Voor ons lichaam, in de vorm van rust voor onze spieren, en voor ons brein. Bepaalde delen van onze hersenen zouden tijdens onze slaap tijdelijk krimpen waardoor er meer ruimte ontstaat en schadelijke stoffen afgevoerd kunnen worden. Ook zou slaap zorgen voor een goede geheugenopslag.

Hoe slaap precies in elkaar steekt en wat haar belangrijkste functie is weten we echter nog steeds niet.

Desalniettemin is er geen enkele discussie over het feit dat slaap heel belangrijk is voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Zonder voldoende, kwalitatief goede, slaap kunnen allerlei klachten ontstaan variërend van concentratieproblemen en prikkelbaarheid tot verminderde lichamelijke weerstand.

+

Wat is Slaap eigenlijk?

Slaap is een toestand waarbij ons lichaam in de ‘ruststand’ staat en ons bewustzijn laag is. Omgevingsprikkels worden door onze hersenen geblokkeerd.

Onze slaap bestaat uit vijf fasen met elk een eigen hersenactiviteit hebben. Het slaapproces start met de lichte slaap waarin we wegdommelen en sluimeren.

Daarna volgt de overgangsfase naar de diepe slaap. In deze fase worden we niet meer van ieder geluidje wakker.

In de diepe slaap zijn onze ademhaling en hartslag laag. Dit is de fase waarin ons lichaam zich herstelt van fysieke inspanning op de dag.

Na onze diepe slaap volgt de droomslaap ook wel de bekende REM slaap genoemd. In deze fase zijn onze spieren helemaal ontspannen maar werken onze hersens op volle toeren We dromen en verwerken informatie. Gemiddeld bestaat 15% van onze slaap uit REM slaap.

Na deze fase begint onze slaapcyclus weer opnieuw, tot de wekker gaat, of we vanzelf wakker worden.

Er wordt vaak gesteld dat de eerste 4-5 uur van onze slaap het meest waardevol zijn omdat we dan de meeste diepe slaap verkrijgen.

+

Hoe kies ik het juiste hoofdkussen?

Bij het kiezen van het juiste hoofdkussen zijn er een aantal zaken van belang.

- Slaapt u op uw zij, rug of buik (dit laatste wordt niet aangeraden)?
- Slaapt u op een hard of zacht matras?
- Bent u allergisch voor bijvoorbeeld huismijt?

Uw slaaphouding

Bent u een buikslaper?

Deze houding wordt door artsen, specialisten, fysio- en ergotherapeuten sterk afgeraden omdat zowel de nek- als de lage rugwervels daardoor te veel belast worden. Gaat u toch veel op uw buik liggen kies dan voor een laag en zacht hoofdkussen, dit belast de nek het minst. Nog beter kunt u kiezen voor een beter passend matras.

Bent u een zijslaper?

Kies voor een wat dikker kussen wat voldoende veerkracht biedt.
Houdt bij het kiezen van de juiste dikte rekening met de breedte van uw schouders en de hardheid van uw matras.

Bent u een rugslaper?

Kies dan voor een wat hoger kussen. Bij het slapen op uw rug is deze meer gekromd. Deze kromming moet gecorrigeerd worden om uw wervelkolom in de juiste, natuurlijke vorm te houden.
U kunt hierbij ook kiezen voor een kussen met een extra ingebouwde neksteun.

Stevigheid matras
Bij een wat stevig matras zakken uw schouders wat meer weg waardoor de ruimte tussen nek en schouder wat groter is dan bij een zachter matras. Een grotere ruimte vraagt om een wat dikker hoofdkussen.

Allergieën
Bent u allergisch voor bijvoorbeeld huismijt, dan is een hoofdkussen met een synthetische vulling een goede keuze.

Bij Dreamland kunnen wij u uitstekend adviseren over het juiste hoofdkussen en is het mogelijk een hoofdkussen uit een van onze testkussen programma's thuis uit te proberen.

+

Welke soorten hoofdkussens zijn er?

Synthetische hoofdkussens
Synthetische hoofdkussens zijn flexibel en licht in gewicht.Groot voordeel van dit materiaal zijn de anti-allergische eigenschappen. Ook uit hygiënisch oogpunt is een synthetisch hoofdkussen een goede keuze. Ze kunnen namelijk uitstekend in de wasmachine gewassen worden.

Donzen hoofdkussens
Dons is een zeer zacht vulmateriaal met een hoge vormbaarheid en een groot vochtregulerend vermogen.Een dons kussen kun je dus heerlijk opschudden. De hardheid van een dons kussen wordt bepaald door het zuiverheid percentage van de dons. Op een dons hoofdkussen slaap je heerlijk zacht en vederlicht.

Vormvaste hoofdkussens
Latex en traagschuim hoofdkussens staan bekend om hun vormvastheid.Doordat deze materialen hun vorm goed behouden geeft dit extra steun aan hoofd en nek. Nog meer steun geeft een kussen met een extra ingebouwde neksteun.

Dreamland heeft een uitgebreid assortiment hoofdkussens en adviseert u graag over de mogelijkheden.

+
Page up